Zaloguj się  lub  Nowe konto
Wiocha.pl - Absurdy polskiego Internetu
Tak właśnie się żywimy w 21 wieku... Rak będzie chorobą naturalną 100g mięsa 12 witaminek E
nowycrteam  14-01-11, 11:23 Zgłoś
+ 365 -
Dodano: 2014-01-11, 11:23:50   przez: nowycrteam
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 365  Zgłoś nadużycie
150
 Udostępnij inaczej
Absurdy polecane przez Wiocha.pl
  •  Mam nadzieję że dożyje takich czasów
  •  Rozmowa o pracę
  •  Chamstwo i debilizm na polskiej drodze
  •  Budujesz, Remontujesz... Kombinujesz...
Ukryj komentarze(104)Dodaj komentarze
Aby dodac komentarz musisz sie zalogować
 Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
sangre666
    Ocena: 42 (glosow:42)
2014-01-12 18:56:57
E450 - Difosforany, E451 - Trifosforany, E452 - Polifosforany, E331 - Cytryniany sodu, E407 - Karagen, E316 - Izoaskorbinian sodu, E300 - Kwas askorbinowy (czyli wit. C), E621 - Glutaminian sodu, E326 - Mleczan potasu, E261 - Octan potasu, E250 - Azotyn sodu, E120 - Koszenila, Kwas karminowy, Karminy. A jeśli chcecie wiedzieć co jest co i co to konkretnie jest, musicie już poszukać na własną rękę - nie zmieściłbym się tutaj za chiny.

a3c0i3d909
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-17 13:49:20
nie wszystkie "E" są szkodliwe tępe ch*je!!!!!

frelex12
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-16 19:20:43
Jednym słowem dzisiaj gówno jemy ,nie jedzenie....

dupakokospoko
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-18 01:16:30
e tam, gowno zdrowsze

Jaruzel.pl
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-01-15 23:59:58
Połowa z tych substancji jest niebezpieczna: e450- pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm, e407- owrzodzenia układu pokarmowego, nie powinien być spożywany przez dzieci, pogarsza metabolizm, przyswajalność minerałów, działa przeczyszczająco, e250- powstawanie nowotworów, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, e621- bóle głowy, przyspieszony puls, nudności, bezsenność, otyłość, pogorszenie wzroku, osłabienie, e12o- barwnik pozyskiwany ze zmielonych czerwców kaktusowych (owady), dopuszczalna dawka 5mg/1kg masy ciała. Reszta to przeciwutleniacze, konserwanty. Nie zbadano ich.

pigbull
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-15 09:07:35
wiocha sponsorowana przez tych samych zaklamanych europoslow polaczkow ktorzy dopuscili w 2011 narzucenie nam przepisu unii o zakazie wedzenia,slaba kielbasa wklejona dla przykladu ze poska tradycja to chemia rodem z proszku do prania...ludzie myslcie zanim ocenicie,przy ACTA byla masowa sraczka a teraz wszyscy aktywisci internetow(napinacze) maja to w dupie a chodzi przeciez o malych wytworcow i zwyklych ludzi,walczcie bohaterowie(internetu) wykleci...

alric
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-18 21:48:02
Pigbull, debilu, przestań wylewać swoje kompleksy w komentarzach, to że nie masz własnego życia to nie znaczy że masz odreagowywać rzucając debilne komentarze uwłaczające każdemu po kolei. ADMINISTRACJA JUŻ DAWWO POWINNA TO WYJEB4Ć

munx
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-15 08:38:30
A mendelejew na to: o ja p******e....

bartekmiszcz
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-14 19:00:37
komentarz usunięty przez użytkownika

awesomebeauty
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-01-14 09:06:42
Taka kiełbasa to nic u mnie w lodówce pomidory juz drugi miesiąc leżą i są takie same jak dniu zakupu. Niezniszczalne.

PAMAREK
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 22:47:39
bo to rodzinna tradycja taka jest, etykietki nie czytałeś ?

Uciopucio
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 20:43:38
komentarz usunięty przez moderatora

majcheer
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-01-13 20:14:40
Czasami bardziej szkodliwe może być jedno E w dużej ilości niż pół tablica mendelejewa.

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 20:38:54
miedzy innymi dlatego zaleca sie urozmaicona diete, poza zapewnieniem calej gamy skl odzywczych zapewnia to spozywanie roznych rodzajow dodatkow w mniejszch ilosciach, kilka roznych a po trochu, jakos to sie wydali o ile sie cialu na to pozwoli, lepsze niz jedzenie w kolko tej samej chemii i koncentrowanie jej w organizmie. to jest poki co jedna z niewielu odpowiedzi dietetyki na radzenie sobie z chemia w jedzeniu - o ile ktos zyczy sobie jesc produkty ja zawierajace.

h3h3
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 20:13:05
Co się tak plujecie? Zjedzcie sobie naturalnego muchomorka z lasu i nie miejcie raka -)

kriss92
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 18:56:51
Od takiego czegoś raka,ogarnij sie !!!!!!!

SuperGL
    Ocena: 4 (glosow:4)
2014-01-13 14:31:35
To babcia chyba była chemikiem, że takie fajne substancje do tworzenia potraw zna. Nich zgadnę, rodzina Skłodowskiej-curie?

kapselxxx
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-13 14:24:45
MADEJ WRÓBEL a tak ładnie śpiewają cipa_nowie na reklamie

miikee18
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-01-13 14:01:04
Obejrzałem kilka programów Katarzyny Bosackiej "Wiem co jem i co kupuje" i powiem wam, że jestem w szoku, teraz kupując cokolwiek najpierw oglądam skład, a w domu staram się robić jedzenie możliwie samodzielnie.

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 16:50:11
Wystarczy zrozumiec ze zywnosc jest produkowana w celu zysku finansowego a nie z wspanialomyslnej dbalosci o zdrowie konsumenta. konsument ma kupic, i wrocic i kupic jeszcze raz, a czy to dla niego dobre czy nie to juz nie problem producentow - oni swoj cel spelnili, zarobili. a jak konsument samo swoje zdrowie nie zadba to producent tez nie musi za nie odpowiadac.

fvvc
    Ocena: 3 (glosow:5)
2014-01-13 09:04:40
a mnie zaciekawiło całkiem odobry stosunek mięsa, w tej kiełbasie 100 g wyprodukowano z 126 g mięsa

Deathlike
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 18:34:27
może "zgubili" jedno zero i powinno być 1000 g wyprodukowano z 126 g mięsa

marcin1975rm
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-13 09:02:36
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEtam

dorkar
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-01-13 08:40:14
..pewnie wszystkie składniki w granicach norm narzucanych przez unie.. tylko po co to hasło "rodzinna tradycja od 1992r"...

Rysiek31
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-13 08:01:03
ja wiem co to jest tablica mendela tylko kilka jest nie szkodliwych nie ma to jak dobra kiełbasa

KubaRozpruwacz28
    Ocena: -1 (glosow:5)
2014-01-13 00:35:26
Przynajmniej 100g kielbasy uzyskano ze 126g miesa, wiec jest OK. A w innych kielbasach masz 100g miesa z 70g wiec to jest dopiero syf. Oczywiscie jest pare E... ale to jest normalka, inaczej mieso by sie szybko psulo, byly by choroby zatrucia itp.

vector78q
    Ocena: 1 (glosow:7)
2014-01-13 00:23:29
Dlatego zepsuło się mięso, bo weszliśmy do unii. Mawalili wymogów dotyczących terminu przydatności do spożycia i innych, więc trzeba pchać chemię.

Rysiek31
    Ocena: 0 (glosow:4)
2014-01-13 08:04:38
ty się weź ogarnij u nas za komuny to kiełbasa świeciła od tego gówna bo wszyscy twierdzili że to nie szkodzi i nie było wymogu rozpiski składników etykiecie

anna-maria-1
    Ocena: 5 (glosow:5)
2014-01-13 10:17:03
Rysiek31-u mnie za komuny to się oczy świeciły na widok kiełbasy hehe

erpe5
    Ocena: 4 (glosow:8)
2014-01-13 00:17:45
Zakłady mięsne Mendelejew . Spółka z bardzo ograniczoną odpowiedzialnością za zdrowie konsumenta.

avalonik
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 23:46:06
Same ku... witaminy .

r4ggz
    Ocena: 1 (glosow:5)
2014-01-12 22:55:22
Nie plumkać ! Płacić podatki, oddawać kasę do ZUS i wcinać to żarcie z biedry. Myślicie, że komuś zależy żeby żarcie w tym kraju było zdrowe ? Myślicie, że komuś zależy na poprawie służby zdrowia ? Dożyj 76 i nara ! żebyś czasem nie wziął złotówki z tej potencjalnej emerytury

makia5
    Ocena: -1 (glosow:3)
2014-01-13 08:33:03
uuu troche mnie rozbawiła twoja wypowiedź a w szczególności to o żarciu z biedronek ponieważ sam pracuje w piekarni jako ciastowy która produkuje pieczywo dla tego typu sklepów i powiem szczerze że tam idzie tyle chemii że to cud że ludzie po tym nie mają sraczki (np. jedna z bułek ma niemal tyle tego gówna co mąki gdzie w normalnym zakładzie jak już ktoś by tam dawał to były by śladowe ilości) ja osobiście nigdy tego nie jadłem i nie zamierzam (a dodam że chemia to nie jedyne zagrożenie ponieważ jeszcze zostają warunki w jakich powstał ów produkt a u mnie są wręcz straszne)

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 08:52:24
makia, to dziala tylko dlatego ze ludzie nie wiedza jak to wyglada, gdyby wiedzieli producenci nie mieliby innego wyjscia jak zmiany bo kazdy klient by uciekl.

miemik
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 22:43:29
a sól drogową można - i sanepid mówi - że nic po tym nie będzie

grigore
    Ocena: 0 (glosow:6)
2014-01-12 22:06:15
Nadaje sie do spozycia tylko 48 godzin po otwarciu?cos slabo trzymaja te konserwanty. i az 10 skladnikow mogacych wywolac alergie? i jak sie robi 100gr kielbasy ze 126 gram miesa? Ze wszyskich mozliwych dodatkow (poza slodzikami) do tej kielbasy wsypano te najgorsze.Tylko dlatego ze komus to smakuje to nie powinien przeczyc szkodliwosci ktora jest oczywista. wodka tez nie jednemu smakuje ale niech nie twierdzi ze nie szkodzi.

KubaRozpruwacz28
    Ocena: -5 (glosow:5)
2014-01-13 00:40:09
tak sie robi baranie, ze sie wysusza, czyli jak wazy 126g to po wysuszeniu wazy 100g. To chyba lepiej niz zeby bylo 100g z miesa 80g ktore po wysuszeniu wazy np. 60g, czyli musieliby dodac 40g jakiegos syfu. Akurat im wiecej miesa to tym lepiej, powiniens sie domyslic kasztanie

grigore
    Ocena: 2 (glosow:4)
2014-01-13 00:57:01
a po co sie mam domyslac, nie lepiej zapytac normalnie i dostac odpowiedz plus epitety? hehe mysle ze tego syfu i tak dodali bo po co bialko sojowe i zwierzece i zageszczacze? az sie strach zapytac bo znowu bede baranem hehe trzeba siedziec cicho, zrec syf i najwyzej domyslac sie po cichu a nie pytac glosno:)

lukasz101082
    Ocena: -3 (glosow:5)
2014-01-12 22:02:08
Barany to wszystko to naturalne konserwanty!!!!!

Zubkownik
    Ocena: 4 (glosow:6)
2014-01-12 22:07:07
Cłopie - naturalnym konserwantem jest tu kwas askorbinowy czyli witamina c.Glutaminiany,mleczany i izoskorbiany koło naturalnych nawet nie stały...

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 22:14:42
naturalne jest to co wystepuje naturalnie w danym produkcie a nie jest dodane, wit c w miesie nie niczym naturalnym.

r4ggz
    Ocena: 2 (glosow:4)
2014-01-12 22:53:04
E250 - Azotyn sodu w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne W kartach charakterystyki jest opisywany jako potencjalnie rakotwórczy

sangre666
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 23:29:33
zubkownik glutaminiany akurat są naturalnego pochodzenia - wodorosty.

bezpieczna123
    Ocena: 2 (glosow:6)
2014-01-12 23:49:18
natura stworzyla wile trucizn, nie znaczy ze mamy je ekstraktowac i dodawac do wszystkiego.

bezpieczna123
    Ocena: 1 (glosow:5)
2014-01-12 21:50:57
"W 1/3 próbek wędlin zbadanych w 2011 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykryto mięso drobiowe nie ujęte w składzie." Rzecznik zaznaczył, że jednym przypadku przy badaniu kiełbasy wieprzowej stwierdzono, że aż 63 proc. jej zawartości stanowiło mięso drobiowe. Kiedys czytalam wywiad z prof. Tadeuszem Szmańką, badaczem mięsa z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego, ktory wprost przysnal ze nie jada polskich wedlin.

Zubkownik
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-13 07:51:46
Dlatego jadam wyłącznie wyroby teścia. Niedość że aż chce się to zjeść bo pachnie i zmakuje jak trzeba to wiem że tam nie ma żadnej chemi.

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 08:59:55
dobrze ze to jeszcze mozliwe w polsce,za granica jesli ktos je mieso to nie ma takiego wyboru, mysli czy to konina czy soja.

szulcik
    Ocena: 4 (glosow:6)
2014-01-12 21:39:48
Są jednak plusy nie bedziemy musieli zapalac swiatła w ciemnym pomieszczeniu.

DirtySanchez1121
    Ocena: 3 (glosow:5)
2014-01-12 21:23:05
i dlatego zawsze kupuję od znajomego ze wsi własnej roboty wędliny i kiełbachy :P smacznego :D

sangre666
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 23:30:40
a sanepid mu sprawdza czy nie wcinasz tasiemców i włośnicy? i ile Ty zarabiasz jeśli domowa kiełbasa kosztuje w granicach 40zł/kg

Slepecci
    Ocena: -3 (glosow:7)
2014-01-12 21:21:39
Hahaha, to jedzcie surowe mięso żeby nie mieć żadnych E:D Bez tego za cholerę by się mięso nie zapeklowało i nie zrobiono by z niego kiełbasy, używa się ich odkąd człowiek wymyślił przyprawianie! A teraz takie panienki czytają i się brzydzą ze same E jedzą. Paranoja:D Jakbym miał patrzeć jak większość ciot na to co jem to bym nic nie jadł:D

nevermore11
    Ocena: 0 (glosow:8)
2014-01-12 20:58:40
Smacznego, frajerzy. Ja nie jem padliny

bezpieczna123
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 21:03:36
ja rowniez ale problem zanieczyszczonej zywnosci dotyczy nas wszystkich niestety.

nooboo
    Ocena: 0 (glosow:6)
2014-01-12 21:24:37
a co ty jesz frajerze,roślinki podsypane nawozem??

nevermore11
    Ocena: 0 (glosow:6)
2014-01-12 23:50:59
Przynajmniej nie ma w nich (roślinkach) hormonu wzrostu i antybiotyków...

grigore
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-13 01:03:04
jest teoria(badania ktorych nie znam dokladnie) ktora podaje ze hormony w wodzie i miesie plus plastik maja wplyw na dzisiejsze problemy z iloscia ludzi niepewnych swojej orientacji:)zaburzaja podobno uklad hormonalny u czlowieka i potem rurki, makijaz i itp u mezczyzn. a nawozy sa dla ziemi bo wyjalowiona i nie truja roslin a pomagaja. antybiotyki to druga sprawa, obnizona odpornosc, bakterie oporne na leki itp. predzej sie podrobi mieso niz rosline, no chyba ze GMO ale poki co GMO karmi sie zwierzeta czesciej niz ludzi.

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 01:27:09
slyszalam o plastiku ale to badania oparte na obserwacji ryb z wod zanieczyszczonych plastikiem-ryby zmienialy plec, uszkodzone geny itd:) na ile to dotyczy ludzi to nie wiadomo. a hormony w kranowce bardziej za bezplodnosc odpowiadaja.co do miesa to slyszalam o jednym przypadku kiedy 2-letniej dziewczynce zaczely rosnac piersi i czescia leczenia hormonalnego bylo zaprzestanie karmienia dziecka miesem(wlasnie przez zawartosc hormonow wzrostu). Rurki to chyba tylko moda, a makijaz mam nadzieje sie spowszednieje u mezczyzn:)

bezpieczna123
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 20:55:10
ja mysle ze rak(obok chorob serca) juz jest smiercia naturalna, i kazdy juz sie oswoil (choc nikt sobie nie zyczy oczywiscie)ze tak moze skonczyc i tym bardziej mowienie ze cos wywoluje raka nie przekonuje i nie zniecheca, bo skoro rak to oczywistosc a kielbaski to tradycja, wiec w czym problem?

grigore
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-01-13 01:08:18
W tym problem ze wykorzystuje sie to przywiazanie do tradycji i karmi sie ludzi produktami tradycyjnopodobnymi, a potem zarabia sie na ich chorobach, rak jest zaraz po wojnach najlepszym biznesem na swiecie. Przez ostatnie 40 lat zachorowalnosc na raka wzrosla kilkakrotnie i nic nie zapowiada poprawy bo leczy sie go karcenogenami. Biznes sie kreci:)

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 01:19:01
Rodzina krolewska w UK zywi sie tylko jedzieniem z wlasnej organicznej farmy, jesli wyjezdzaja w podroz zabieraja to jedzenie ze soba. Nikt tam na raka nie chorowal. W Bialym Domu rowniez podaje sie tylko organiczne jedzenie choc Obama chetnie podpisal Montasnto Protection Act.

Kaltschtain
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:39:45
Jak się nie podoba to nie jeść! przynajmniej zdrowo z głodu zejdziecie!

Zbowidowiec
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:33:02
Produkty babuni. A skąd babunia miała regulator kwasowości?

karka800
    Ocena: 2 (glosow:6)
2014-01-12 20:00:11
Nie każde E jest szkodliwe

Morfii
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 21:00:30
To które nie jest ?

fiocha.pl
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 21:42:53
E300 kwas askorbinowy czytaj witamina C

grigore
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 22:11:13
E100, E300, E101, E163, E140, E161b, E160d nie sa szkodliwe, ale dodawanie ich poddaje w watpliwosc wiek produktu. Produkt swiezy wymaga jedynie noza i widelca, ewentualnie lyzki, a nie chemii ktora ma sztucznie te swiezosc predluzac.

anna-maria-1
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-13 10:22:36
Morfii E-rekcja:)

Masuj_Dzika
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-01-12 19:58:10
komentarz usunięty przez moderatora

HrabiaKretyn
    Ocena: -2 (glosow:8)
2014-01-12 19:52:29
Nie masz pojecia o czym mowisz. Myslisz, ze domowa kielbasa nie ma chemii? Gdyby tak wypisac sklad dymu wedzarniczego i roznych soli do peklowania to mialbys kartke A4. ja tu nie widze nic strasznego. Wiesz o tym, ze sam proces wedzenia naturanym dymem pokrywa kielbase rozna chemia uzywana m.in. w pestycydach(zwiazki fenolowe), kwasami jak kwas mrowkowy, wanilina, acetonem. Proces peklowania tez nie jest lepszy.

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:52:35
To prawda,(jezu pod kim ja to pisze hehehe) wedzone jest toksyczne jak diabli.papierosy tez sa robione z natury i bez E niemniej dym jaki jest to wszyscy wiemy. smak kielbasy domowej czy wedzonego boczku, uwielbiaja prawie wszyscy i tradycje z tym zwiazane itd i dlatego kazdy broni wedzonek jak ognia i nie dopuszcza do siebie ich prawdziwej szkodliwosci.ale ta szodliwosc jest, na wsiach jedzone od swieta jakos nie zabija, ale jedzenie wedlin na codzien to juz proszenie sie o raka.

C2ShadowMan
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-12 19:39:26
komentarz usunięty przez użytkownika

maxicoveri
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-12 19:35:38
ja wiem,że w niektórych zakladach wędliniarskich w poniedziałek jak z rana puszczą wszystkie maszyny to jest jeden pisk!nooooo a potem mamy parówki!

jetrab
    Ocena: 0 (glosow:6)
2014-01-12 19:30:51
jednak dzieci tu wstawiają i sami nie wiedzią co jedzą, a reszta spamupatotorów daje do góry...szok

Adamo
    Ocena: -8 (glosow:8)
2014-01-12 19:43:35
Popieram, i też się dziwię, że tyle ambarasu o coś co jemy od wielu, wielu lat. Wolę to, od "wiejskiej kiełbaski" robionej z mięsa z niewiadomego pochodzenia, w warunkach co najmniej wątpliwych i przez ludzi bez badań lekarskich. Smacznego :)

grzegomilo
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-01-12 19:29:06
to znajdź 3 produkty bez dodatku e! nie ma takich i nic nie poradzisz, można mówić chemia itd ale bez tego ta wędlina po tyg by się popsuła, czyli byłyby ubytki i straty straty= wzrost ceny i wędlina z 3zł za 100g wynosiłaby 7albo 8 zdrowa, ale kogo na nią byłoby stać ?? są wyroby własne ale szynka wtedy kosztuje 40-70zł za kg, masz gwarancję jakości, ale za jakość się płaci

C2ShadowMan
    Ocena: 1 (glosow:5)
2014-01-12 19:42:38
naturalna swojska kiełbasa nigdy się nie popsuje. Może leżeć w lodówce tygodniami. Jedynie zeschnie się, ale wtedy można skroić np. do bigosu. Można?

HrabiaKretyn
    Ocena: 1 (glosow:7)
2014-01-12 19:54:43
A wiesz dlaczego? Bo dym zwiera w sobie tak syfiasta chemie, ze nic nie zaatakuje tez kielbasy. Wiele substancji wystepujacych w naturalnym dymie jest uzywane jako pestycydy. Powstaja tez rozne kwasy i gowna jak aceton czy wanilina.

romanWioska
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 20:32:29
Myślę , że Adamo nie jadł Polskich wyrobów , myślę że po po prostu nie jest Polakiem tylko LEWAKIEM , anty Polakiem , wieś to skarb Polski , Wyroby ze wsi są badane przez weterynarzy , są poddawane surowym normą jakościowym , nie ładnie obrażać :( i PLUĆ na rękę , która (w coraz mniejszym stopniu niestety ) karmi nasz Naród wstyd !! i ten człowiek ma ponoć 50 lat ... Adamo ! Dlaczego jesteś wrogiem Polski i Polaków chcących jeść zdrowo i ekologicznie ? ŻAl..

bezpieczna123
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-12 21:02:29
@grzegomilo moge ci wypisac cala liste produktow lub gotowych dan bez E, mialam "szczescie" prawie stracic zdrowie i z koniecznosci wyeliminowac E z menu. Roznica na zdrowiu niesamowita:)Prosta zasada, nie kupuj tego co reklamowane w tv:) nastepnie jest juz latwiej i smaczniej, tylko sie trzeba nauczyc gotowac:)nawet nie tak drogo:)

sangre666
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-12 22:05:28
romanoWioska... wystarczyć dać do łapy i już nawet najgorsze mięso przejdzie... to jest polska.

darekrud
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-21 21:30:07
u nas w domu swojskie wędliny się zamraża, wtedy mogą leżeć nawet przez rok

miszcz82
    Ocena: 2 (glosow:4)
2014-01-12 19:15:27
komentarz usunięty przez użytkownika

C2ShadowMan
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 19:33:50
kupujesz rozpaczkowane - po terminie, drugiej świezości. Myślisz, że te wszystkie kiełbasy i wędliny przywożą luzem? Dlaczego w marketach mięso luzem lub w dziale "samoobsługowym" jest tansze niż paczkowane? :-)

pascolo
    Ocena: 4 (glosow:6)
2014-01-12 19:13:50
Dym na którym się wędzi przeszkadza Unii, ale istna tablica Mendelejewa w wędlinach jest już w porządku.

HrabiaKretyn
    Ocena: -1 (glosow:5)
2014-01-12 19:55:47
Dym to tez jedno wielkie laboratorium chemiczne. Sztuczny dym jest zdrowszy bo nie zawiera rakotworczych substancji naturlanie wystepujacych w dymie.

luu1234
    Ocena: -4 (glosow:8)
2014-01-12 19:05:22
e120 naturalny barwnik . Tak naturalny ale z czego???? z robali .... po pierwsze a po drugie szkodliwy uczula itd. jest nawet norma dzienna i ani mg więcej. a o reszcie nie wspomne!!!! poczytaj a sie dowiesz pseudo znawco!!

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 23:53:20
no to tak jak waniline sie robi z krowich plackow, ktos nawet dostal nobla za te odkrycie, wanilia sama w sobie droga jak nie wiem ale aromat mozna z byly g*wna zrobic:)

h3h3
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-12 18:59:49
No to który z tych E powoduje raka?

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:40:19
samo mieso:)

h3h3
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-15 23:07:31
I słońce! Trzeba je jak najszybciej wyłączyć -)

sangre666
    Ocena: 42 (glosow:42)
2014-01-12 18:56:57
E450 - Difosforany, E451 - Trifosforany, E452 - Polifosforany, E331 - Cytryniany sodu, E407 - Karagen, E316 - Izoaskorbinian sodu, E300 - Kwas askorbinowy (czyli wit. C), E621 - Glutaminian sodu, E326 - Mleczan potasu, E261 - Octan potasu, E250 - Azotyn sodu, E120 - Koszenila, Kwas karminowy, Karminy. A jeśli chcecie wiedzieć co jest co i co to konkretnie jest, musicie już poszukać na własną rękę - nie zmieściłbym się tutaj za chiny.

luzak1977
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-01-13 09:57:12
Koszelina - ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku - czyli chyba natura.

sangre666
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-01-13 10:53:26
A widzisz luzak. Zapomniałem o tym.

DeeDeeLinka
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-01-12 18:49:17
EEEE tam ... się czepiacie ...

rapp
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-01-12 13:28:42
komentarz usunięty przez użytkownika

esior
    Ocena: 5 (glosow:21)
2014-01-11 13:02:56
hahaha literka e oznacza typ dodatku spozywczego w skrocie,w innym przypadku mialbys kartke a4 przypieta do kazdego wyrobu zeby zmiescil sie opis,pozatym kiedys tez dodawali miliony roznych substancji ale nie bylo obowiazku umieszczania tego na etykiecie..

rav2323
    Ocena: 0 (glosow:4)
2014-01-12 19:24:42
Tak??? to zobacz --> E407 - Karagen używa się go do zagęszczenia w przemyśle spożywczym, powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory... Poczytajcie więcej... A wędzone jest niezdrowe!! Bo dym wyprodukować może każdy, a Kragen tylko firmy się tym zajmujące... Dlatego też są to tylko skróty bo kto by to kupił jak by coś takiego przeczytał...

C2ShadowMan
    Ocena: 1 (glosow:5)
2014-01-12 19:31:23
że co kur*a? Kiedyś dawano sól i wędziło. Kiełbasa leżała w lodówce miesiącami, dopóko nie wyschła. Wtedy wrzucano do bigosu. A dziś wyjmiesz z paczki i tygodnia nie polezy bo zaraz śliska i yebie na kilometr.

MAKACAKA
    Ocena: 2 (glosow:6)
2014-01-11 12:55:03
e450-e452 jest calkiem zdrowe:) e 331 to kwasek cytrynowy,e 407 naturalny zagestnik,e 300 witamina c,e316 to sol witaminy c,e621 naturalny wzmacniacz smaku,e 326 sol kwasu mlekowego ktory jest naturalny,e 261 naturlna sol,e250 rowniez,e120 naturalny czerwony barwnik.przed chwila z ciekaosci wyczytane normalnie sama chemia

paszczur01
    Ocena: 0 (glosow:4)
2014-01-12 19:12:08
E120 - naturalny czerwony barwnik to Koszenila, czyli jaja i zmielone odwłoki z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej; jeżeli jesteś szczęśliwy jedząc zmielone robaki to gratuluję!!!

C2ShadowMan
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 19:36:05
E250 W WYSOKICH TEMPERATURACH TWORZY RAKOTWÓRCZE ZWIĄZKI!!! A dodaje się go do kielbas, parówek a nawet do mięsa mielonego na kotletyt

michalng
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:14:51
e120 jest to naturalny barwnik, to zdecydowanie lepiej niż zjadać barwniki chemiczne.A zajadasz go w zasadzie od urodzenia ;-) Bo w przemyśle spożywczym używa się go od XIX wieku. Jeśli jesteś nieszczęśliwy zjadając czerwone robale to masz problem ;-)

bezpieczna123
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-01-12 20:46:08
E621 MSG to to czego w jedzieniu nalezy sie wystrzegac najbardziej, jesli jedzenie go wymaga to znaczy ze jest bez smaku, funkcja e621 polega na oszukiwaniu kubkow smakowych i mozgu ze wlasnie je cos smacznego, ekscytoksyna ktora wywoluje wielkie "WOW" w komorce nerwowej po czym ja zabija. Naturalny wzmacniacz smaku, nie znaczy ze zdrowy lub potrzebny:)bardzo uzaleznia poza tym, stad ulubione produkty ktore na zdrowy rozum nie maja z jedzieniem nic wspolnego niemniej nie mozemy sie obejsc bez nich:)

MAKACAKA
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-02-09 21:00:51
bezpieczna poczytaj cos wiecej niz pierwsza strona znaleziona w necie,e621 wg badan nie jest szkodliwy(o ile w naszych czasch jakiekolwiek badania potwierdzajace czy przeczace szkodliwosci moga byc wiarygodne zwlaszcza w dobie gigantow serwujacych nam zarcie w proszkach)ale jako ze azjaci zyja sporo dluzej od np europejczykow a e621 jedza od ponad 100lat to chyba az tak straszne nie jest:)

yoyyoy1605
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-01-11 11:37:45
no cóż nawet w jabłku są jakieś E...


Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
Strona www.wiocha.pl wykorzystuje pliki cookie przechowywane na twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to możesz wyłączyć obsługę plikówZAMKNIJ X
cookie w przeglądarce. Więcej informacji o plikach cookie znajdziesz na tej stronie


.: Kontakt z nami :.

.: Regulamin strony :.

.: Reklama na stronie :.

alltime: 0.0600