Zaloguj się  lub  Nowe konto
Wiocha.pl - Absurdy polskiego Internetu
Zawiera siarczany i jaja. Bukiet na prawdę na bogato
prezi  14-11-30, 23:06 Zgłoś
+ 133 -
Dodano: 2014-11-30, 23:06:45   przez: prezi
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 133  Zgłoś nadużycie
61
 Udostępnij inaczej
Absurdy polecane przez Wiocha.pl
  •  Siekierezada w wersji hard
  •  Wymuszenie
  •  Nie jestem homofobem.
  •  Logika kobiet.
Ukryj komentarze(65)Dodaj komentarze
Aby dodac komentarz musisz sie zalogować
 Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
kontroler
    Ocena: 20 (glosow:28)
2014-12-01 03:36:00
A Ty baranie autorze nawet nie potrafisz dobrze przeczytac. Siarczyny i siarczany to dwie rozne rzeczy.

prezi
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-07 20:21:39
nagle wszyscy znawcy robienia wina, znajomy robi i nie dodaje jajka, nie ważne czy do klarowania czy w jakimkolwiek innym celu. Jak dla mnie to są szczyny a nie wino :P dziękuję dobranoc

gotien
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-12-05 16:38:16
Siarczyny są standardowym składnikiem wina - służą do dobicia drożdży i zabezpieczenia wina, a białko jaj jest używane do klarowania. Tak więc wyszła wieś z wieśniaka a nie z tesco.....

beherit
    Ocena: -1 (glosow:3)
2014-12-04 17:26:16
Każde, bez wyjątku wino zawiera siarczyny, baranie. Somelier się k...a znalazł

heerind
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-04 15:15:51
Po prostu kocham tych ludzi, którzy chcą się popisać jacy to są jelokwientni i wrzucają tego typu rzeczy, przez co robią największą wiochę z siebie.

vego1985
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-04 14:09:05
siarczyn używa sie do dezynfekcji wina a ,jaj do klarowania proste

szcz80
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-04 11:02:16
Wiocha to ten kto to dodał - polecam trochę poczytać o produkcji wina zanim się sam ośmieszysz.

wlocho1
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-12-03 20:51:49
Powiem tak... Próbowałem dużo rodzai win. Ze sklepów, restauracji, prosto z włoskich winiarni ( tzw cantina), smakowałem, kilka razy nawet się nawet upiłem winem... Powiem szczerze nie ma lepszego trunku na świecie od zwykłej PolskieJ WÓDKI...

szulcik
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-12-03 21:29:16
Wódka ?! Za dużo w niej chemii ,lepiej bimberek ,naturalny ,mocny ,smaczny i nie ma sie kaca,ostatnio sie przemogłem i szczerze chyba bardziej wolę bimberek na drugi dzień bez kaca. POLECAm

lougramm
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-12-03 22:32:38
oczywiscie ze wodka to trucizna, bimber to prawdziwy alkohol.

szulcik
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-04 07:57:07
Bimber naturlanie ,wódka chemicznie z róznymi dodatkami.

Python013
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-04 18:46:26
A ja mam znajomego, który robi wódkę z białych winogron. Nie bimber czy winiacze itp. tylko WÓDKĘ. Ma ponad 60% a wchodzi jak woda i nie ma mowy o zdychaniu na drugi dzień.

cube69
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-12-03 20:44:23
Zawiera siarczyny bo nimi się dezynfekuje naczynia, również można dodawać do moszczu winogronowego..a jaja, nimi klaruje się wino..ale to trzeba wiedzieć, więc..zero wiochy..czyste winiarstwo i tyle..

afdhmm
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 20:22:28
Chyba szczyny.

ichbla
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-03 20:06:16
Siarczyny dodawane są praktycznie do każdego wina marketowego- jako konserwant, a zasadniczo związek zabijający drożdże i klarujący wina produkowane przemysłowo.

cebulak666
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 19:14:35
jaja beda po kilku..

rafalwiocha
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 18:07:27
Nie masz wina nad węgrzyna... ;)

TempyCh
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 18:18:15
Nie masz pijaka nad Polaka.

sebek4x4
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 20:58:29
ni ma ch.u.j.a we wsi

TakaSeJa
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-04 01:18:28
i nie ma dymu bez ognia i róży bez kolców. Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka i ... brakło pomysłów

Drago33
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-05 12:50:06
Nie ma ..uja dla Marioli , gdy Mariola się pie...oli !! hihi

szatanoslaw
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-12-03 16:58:50
Związki siarki to naturalne produkty fermentacji owoców, szczególnie dużo powstaje ich przy fermentacji jabłek i co? NIC

magik_88r
    Ocena: 7 (glosow:7)
2014-12-03 15:41:25
autor to kretyn, nie mający pojęcia o produkcji i dojrzewaniu win... białkiem jaj klaruje się niektóre wina a siarczyny dodaje sie do kazdego wina, ktore kupujemy w markecie a nie w winiarni bądz specjalistycznym sklepie z winami, gdzie zachowane są odpowiednie warunki.

Lukasz_wa
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 14:25:40
Ale jaja ;)

C2ShadowMan
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 14:03:46
komentarz usunięty przez użytkownika

Zubkownik
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-12-03 13:30:51
Siarczyny nawet jeżeli tego nie podają na etykiecie dodają do praktycznie wszystkich winek które zalegają na półkach sklepowych. Wino bez tego dodatku musi leżakować w stałej niskiej temperaturze a w marketach raczej to nie możliwe. Chcecie dobre i zdrowe winko kupujcie bezpośrednio u producenta- warto bo smak nieporównywalny do sklepowych sikaczy

Heydrich
    Ocena: -1 (glosow:3)
2014-12-03 13:27:22
napił bym się .

Nash
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 13:09:47
Czyli jak facet wypije to wino to ma jaja więcej niż dwa;)

ChwalaSzatanowi
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 12:28:05
komentarz usunięty przez moderatora

anemik123
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-12-03 12:13:34
Najlepsze wino to było patykiem pisane

Heydrich
    Ocena: -2 (glosow:2)
2014-12-03 13:24:32
mówisz o jabolu , fruktowin , amanda czy kaskada , lata 90

anemik123
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 14:06:49
Patykiem pisane z osmolic jeszcze było nadwiślańskie w ogóle takie wykwintne trunki z dolnej półki

martenscool
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-12-03 12:07:47
Siarczyny a nie siarczany. Ucz się czytać gimbazo...

wiosenka0
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-12-03 11:40:49
Mnie najbardziej spodobał się opis - doskonałe z pieczoną jagnięciną. Już widzę jak "wujek Stachu" piecze jagnięcinę żeby rozkoszować się w pełni aromatem tego wina ;)

szaman35
    Ocena: 6 (glosow:6)
2014-12-03 11:39:04
Białka jaj kurzych służą do klarowania wina. To jest normalny proces

Urszula86
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 11:19:45
Nauczcie sie w koncu - NAPRAWDE (razem piszemy) - NA PEWNO (oddzielnie piszemy)

patrolek
    Ocena: 7 (glosow:7)
2014-12-03 11:19:34
Pirosiarczyn służy do zabijania drożdży, jaja mogą być stosowane do klarowania. Nic nadzwyczajnego tam nie ma, normalka. Jeśli ktoś chce napić się wina bez tych dodatków, musi zrobić sobie samemu

Marmur87
    Ocena: -1 (glosow:3)
2014-12-03 11:13:53
Siarczyny to akurat norma, ale te jaja są zastanawiające...

sambakicikici
    Ocena: 0 (glosow:4)
2014-12-03 11:07:43
To kup sobie 20-letnie wino francuskie za parę tysięcy. Tam nie będzie siarczynów i jaj.

michalng
    Ocena: 2 (glosow:4)
2014-12-03 13:06:04
Siarczyny będą. Może nie być informacji na etykiecie ba tą trzeba umieszczać od 2005 roku ale same siarczyny będą.

Drago33
    Ocena: -2 (glosow:2)
2014-12-03 11:06:41
Co by nie było polecam WINA WŁASNEJ ROBOTY !! Tylko od Was wtedy zależeć będzie ile czego dodacie ;-) jako POLAK mieszkający w POLSCE preferuje słodkie ( lub pół słodke )wina własnej roboty , a najlepiej MIODY PITNE NAJLEPSZE DO POLSKIEGO PODNIEBIENIA ZIMOWĄ PORĄ !!! ;-) Ps.; nawet najlepsze Francuskie wina mają często więcej siarki i tego typu chemii niż Polski tzw. mózgojeby i bolibrzuchy ! Ale to tak dla ciekawych .

dzamall
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-03 11:01:10
prawdziwe tescowe jaja ha ha ha

prezi
    Ocena: -3 (glosow:5)
2014-12-03 10:37:39
Miało być siarczyny, siarczany napisałem przez pomyłkę, ale nie o to tu chodzi. Chodzi o jaja, po co ktoś je dodał do wina??? :-) A wina nie kupowałem, bo nie pijam wytrawnego, jedynie zainteresowała mnie etykieta.

Kutnapletess
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-03 10:42:23
To już wiesz, po co.

kontroler
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-03 11:20:20
Przepraszam, że się tak uniosłam:)

kornobis
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 11:48:08
nie pijasz wytrawnego… ??? to juz chyba starczy za komentarz Twoich predyspozycji do komentowania czegokolwiek dotyczącego wina…

karambalee
    Ocena: 0 (glosow:2)
2014-12-03 12:15:37
Zanim zaczniesz się z czegoś wyśmiewać przeczytaj książkę albo znajdź w Internecie skoro nie posiadasz wiedzy.Wiocha dla ciebie Prezi.

Kutnapletess
    Ocena: 4 (glosow:4)
2014-12-03 10:35:18
Skład wina jest jak najbardziej ok i nie ma nic wspólnego z jego jakością. Właściwie wszystkie wina się siarkuje w celu konserwacji. Natomiast dodatek białka jaja kurzego, to sposób klarowania wina. Oba te zabiegi stosuje się nawet w drogich winach. Żadnej wiochy tu nie ma.

gibbonx
    Ocena: 2 (glosow:2)
2014-12-03 10:58:53
Masz całkowitą rację, białko używane jest do klarowania wina, tyle że po usunięciu osadu ilość białka jest bardzo niewielka ale producent ma obowiązek o tym poinformować.

gaal
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 10:30:25
komentarz usunięty przez moderatora

grechu
    Ocena: 3 (glosow:3)
2014-12-03 10:17:54
Każde wino w handlu zawiera siarczyny, służą one do przerwania fermentacji.

deathmind
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 09:54:55
Zawsze czytam skład alkoholu (bo lubię) i nigdy nie zdarzyło mi się nawet wziąć do ręki czegoś takiego. Obstawiam, że autor szukał ekonomicznego wina za mniej niż 10 zł i ma żal do świata, że to nie Chateu z winiarni Rotschildów. Nie chodzi o przesadzanie z kwotami, ale no sorry...jeżeli za 0,5 wódy buli się około 30 zł to alkohol, który leżakował co najmniej 1-2 lata wypadałoby zapłacić też coś koło tego. Dla przykładu wina z Ameryki Pd (Chilijskie, Argentyńskie itp.) są bardzo tanie i można już za dwadzieścia parę zł kupić sensowny trunek.

GanGstaRR
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 10:05:46
A co ma w tym przypadku % do rzeczy, 13% jest optymalne (srednie), gorzej jakby bylo mniej. Natomiast zgodze sie, ze dobre wino kosztuje co najmniej 25- 30 zl. Bywa tez tak, ze te za 30pln sa lepsze niz te drozsze.. Polecam wina z RPA oraz oklepane ale dobre Gruzinskie.

picnawode38
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 09:51:21
komentarz usunięty przez moderatora

david.brian.35175
    Ocena: -2 (glosow:4)
2014-12-01 08:14:40
A my tu mamy na forum milosnika takich winek. Chodzi oczywiscie o FERDALA. Moze ferdus sie wypowiesz w temacie? Ocenisz, doradzisz... :)))

jurek1102
    Ocena: -2 (glosow:2)
2014-12-01 08:21:07
Ferdziu do pieczonej jagnięciny pija mocniejsze trunki :)

david.brian.35175
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-12-01 08:25:00
Znaczy sie woli wiecej "siarczyn"?

jurek1102
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-01 08:27:39
Więcej zapachu jajek :)

kontroler
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-12-01 11:27:10
To się odmienia siarczynów:)

faille
    Ocena: 0 (glosow:4)
2014-12-01 07:44:06
...a co ty byś chciał kupić za 9.99 Zł ? Prawdziwe wino ??? to ty chyba kretynem jesteś !

kontroler
    Ocena: 20 (glosow:28)
2014-12-01 03:36:00
A Ty baranie autorze nawet nie potrafisz dobrze przeczytac. Siarczyny i siarczany to dwie rozne rzeczy.

Bebok_69
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-01 19:56:19
Z tego co mi wiadomo to śladowe ilości siarczynów są efektem przemysłowego mycia butelek na wina.

kontroler
    Ocena: 1 (glosow:3)
2014-12-01 20:05:21
Owszem gdzieś Ci dobrze dzwoni. Dwutlenek siarki jest do tego stosowany. Co nie zmienia faktu, że siarczyny i siarczany to sole dwóch różnych kwasów.

zaqqazzz
    Ocena: 0 (glosow:0)
2014-12-03 19:54:46
siarczyny - stara nazwa siarczanów(IV); nazwa ta zachowała się chyba tylko w przemyśle. Wszystkie sole tlenowych kwasów siarkowych to siarczany, tylko trzeba sprecyzować czy (IV) czy (VI).

kontroler
    Ocena: -1 (glosow:1)
2014-12-04 00:57:31
Serce mi się raduję.:) Są jeszcze ludzie, którzy mają taką wiedzę. Ja nie chciałam zagłębiać się w szczegóły bo i tak większość nie zrozumie.

wiochmen1771
    Ocena: 1 (glosow:1)
2014-11-30 23:59:34
"Siarczyny", a nie "siarczany" !


Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
Strona www.wiocha.pl wykorzystuje pliki cookie przechowywane na twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to możesz wyłączyć obsługę plikówZAMKNIJ X
cookie w przeglądarce. Więcej informacji o plikach cookie znajdziesz na tej stronie


.: Kontakt z nami :.

.: Regulamin strony :.

.: Reklama na stronie :.

alltime: 0.0400