Zaloguj się  lub  Nowe konto
Wiocha.pl - Absurdy polskiego Internetu
Tylko co tam robi mleko?
baloon96  15-02-21, 15:16 Zgłoś
+ 115 -
Dodano: 2015-02-21, 15:16:13   przez: baloon96
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 115  Zgłoś nadużycie
37
 Udostępnij inaczej
Absurdy polecane przez Wiocha.pl
  •  Big News
  •  Taka prawda
  •  No super jesteś koleś, kozak z ciebie.
  •  Nie jestem homofobem.
Ukryj komentarze(13)Dodaj komentarze
Aby dodac komentarz musisz sie zalogować
 Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Vladimir__Putin
    Ocena: 9 (glosow:11)
2015-02-26 12:18:03
Mleka używa się jako naturalnego klarownika.Zamiast chemiczngo zamiennika.Nie każde wino samoczynnie klaruje, a mleko pozwala usunąć zanieczyszczenia.Mleko zawiera kazeinę, zaś kazeina reaguje z polifenolami, powodując ich aglomerację i swobodne opadanie na dno pod wpływem grawitacji.Jest to jeden z najgorszych sposobów na wyklarowanie wina, ale stosowany przez starszych winarzy zw wzgledu na fakt, że mloko jest powszechnie dostępne.Stosuje się ok 100ml odłuszczonego (to ważne) mleka na 10 litrów wina.Sam nigdy tego nie stosowalem.

Chops
    Ocena: 0 (glosow:0)
2015-03-02 13:30:53
Niestety, mleko zawiera też laktozę która "kiśnie" czyt. fermentuje do kwasu mlekowego i białka mlekowe (kazeinę i białka serwetkowe), które fermentują jak-im-się podoba czyli wg. tego co mają w powietrzu i jaką mają temperaturę. Pozdrawiam Vlad.

andrzej67k
    Ocena: -1 (glosow:1)
2015-02-27 09:37:39
Jak to po co mleko? Przecież napisano, że jest to wino białe... ;)

dupa-mariana
    Ocena: 1 (glosow:1)
2015-02-26 20:10:31
Ale o co wam chodzi? Są przepisy, które nakładają obowiązek informowania o potencjalnych alergenach w żywności. Dodawanie mleka albo jajek to stosowane od niepamiętnych czasów metody na sklarowanie trunku. Białko łączy się z czymś tam i opada na dno razem ze wszystkimi śmieciami. Potem się zlewa czyste wino, a to się wyrzuca - no chyba lepiej tak, niż dodawać jakąś chemię

freak4life
    Ocena: 2 (glosow:2)
2015-02-26 17:18:54
Wino mlekiem pisane.

GanGstaRR
    Ocena: -1 (glosow:1)
2015-02-26 17:16:57
Kości się chociaż nie odwapnią, także same plusy :P

Vladimir__Putin
    Ocena: 9 (glosow:11)
2015-02-26 12:18:03
Mleka używa się jako naturalnego klarownika.Zamiast chemiczngo zamiennika.Nie każde wino samoczynnie klaruje, a mleko pozwala usunąć zanieczyszczenia.Mleko zawiera kazeinę, zaś kazeina reaguje z polifenolami, powodując ich aglomerację i swobodne opadanie na dno pod wpływem grawitacji.Jest to jeden z najgorszych sposobów na wyklarowanie wina, ale stosowany przez starszych winarzy zw wzgledu na fakt, że mloko jest powszechnie dostępne.Stosuje się ok 100ml odłuszczonego (to ważne) mleka na 10 litrów wina.Sam nigdy tego nie stosowalem.

wpb92
    Ocena: -1 (glosow:1)
2015-02-26 11:48:23
Ehh... ludzie to że napisali że coś zawiera np. mleko jest lepszym rozwiązaniem niż jeżeli by napisali konkretną substancję (w przypadku mleka laktoza - nie każdy wie co to... a co dopiero gdy jest się uczulonym nie na cukier a na jakieś białko) - alergicy nie zawsze wiedzą dokładnie na co są uczuleni, ale wiedzą np. że ta substancja uczulająca występuje w mleku. Więc jak ktoś im napisze że może zawierać mleko to alergik tego nie tknie bo wie że może przez to kiepsko skończyć

mephinx
    Ocena: 0 (glosow:0)
2015-02-26 11:07:32
Nie ma co przeżywać, dodają mleko dla zmiany smaku. To i tak lepiej niż kiedyś, gdzie do wina dodawali wapno gaszone, ołów czy arszenik, także mimo wszystko chyba bezpieczniejsze są wina z mlekiem i jajkiem ;)

maran_hand
    Ocena: 0 (glosow:2)
2015-02-26 10:35:46
kolor..

evender
    Ocena: 1 (glosow:3)
2015-02-21 19:53:09
To z piwniczki sejmowej ? Czy KPRM ? A mówili ze 800 zł

emik1981
    Ocena: 2 (glosow:4)
2015-02-21 16:50:15
Kolego Tomik bardziej używa się go do klarowani wina i siłą rzeczy część pozostaje.

Tomikchomik1
    Ocena: -2 (glosow:8)
2015-02-21 15:28:38
Mleko itd jest dodawane, żeby przyśpieszyć proces fermentacji wina. Stąd różnica między tanimi sikami dla biednych i winami z wyższej półki.

sonne1984
    Ocena: 1 (glosow:1)
2015-02-26 10:58:43
W życiu nie czytałem większej bzdury. Tak, jak napisał emik1981, mlekiem klaruje się wino po skończonym procesie fermentacji - tani i szybki sposób. Lepsze efekty (droższa metoda) daje klarowanie pianą z białka jaja kurzego - w taki sposób w średniowieczu klarowało się wysokiej klasy trunki.


Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
Strona www.wiocha.pl wykorzystuje pliki cookie przechowywane na twoim komputerze. Jeżeli nie zgadzasz się na to możesz wyłączyć obsługę plikówZAMKNIJ X
cookie w przeglądarce. Więcej informacji o plikach cookie znajdziesz na tej stronie


.: Kontakt z nami :.

.: Regulamin strony :.

.: Reklama na stronie :.

alltime: 0.0300