lub  Dołącz
Wiocha.pl - Absurdy polskiego Internetu
Zawiera siarczany i jaja. Bukiet na prawdę na bogato
główna
Dodano: 30.11.2014, 23:06:45   przez: prezi
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 134  Zgłoś nadużycie
Ukryj komentarze(65)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
 Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
kontroler
2014-12-01 03:36:00
Ocena: 20(glosow:28)-+
A Ty baranie autorze nawet nie potrafisz dobrze przeczytac. Siarczyny i siarczany to dwie rozne rzeczy.

prezi
2014-12-07 20:21:39
Ocena: -1(glosow:1)-+
nagle wszyscy znawcy robienia wina, znajomy robi i nie dodaje jajka, nie ważne czy do klarowania czy w jakimkolwiek innym celu. Jak dla mnie to są szczyny a nie wino :P dziękuję dobranoc

gotien
2014-12-05 16:38:16
Ocena: 3(glosow:3)-+
Siarczyny są standardowym składnikiem wina - służą do dobicia drożdży i zabezpieczenia wina, a białko jaj jest używane do klarowania. Tak więc wyszła wieś z wieśniaka a nie z tesco.....

beherit
2014-12-04 17:26:16
Ocena: -1(glosow:3)-+
Każde, bez wyjątku wino zawiera siarczyny, baranie. Somelier się k...a znalazł

heerind
2014-12-04 15:15:51
Ocena: -1(glosow:1)-+
Po prostu kocham tych ludzi, którzy chcą się popisać jacy to są jelokwientni i wrzucają tego typu rzeczy, przez co robią największą wiochę z siebie.

vego1985
2014-12-04 14:09:05
Ocena: 1(glosow:1)-+
siarczyn używa sie do dezynfekcji wina a ,jaj do klarowania proste

szcz80
2014-12-04 11:02:16
Ocena: 1(glosow:1)-+
Wiocha to ten kto to dodał - polecam trochę poczytać o produkcji wina zanim się sam ośmieszysz.

wlocho1
2014-12-03 20:51:49
Ocena: 0(glosow:2)-+
Powiem tak... Próbowałem dużo rodzai win. Ze sklepów, restauracji, prosto z włoskich winiarni ( tzw cantina), smakowałem, kilka razy nawet się nawet upiłem winem... Powiem szczerze nie ma lepszego trunku na świecie od zwykłej PolskieJ WÓDKI...

szulcik
2014-12-03 21:29:16
Ocena: 2(glosow:2)-+
Wódka ?! Za dużo w niej chemii ,lepiej bimberek ,naturalny ,mocny ,smaczny i nie ma sie kaca,ostatnio sie przemogłem i szczerze chyba bardziej wolę bimberek na drugi dzień bez kaca. POLECAm

lougramm
2014-12-03 22:32:38
Ocena: 2(glosow:2)-+
komentarz usunięty przez moderatora

szulcik
2014-12-04 07:57:07
Ocena: 1(glosow:1)-+
Bimber naturlanie ,wódka chemicznie z róznymi dodatkami.

Python013
2014-12-04 18:46:26
Ocena: 0(glosow:0)-+
A ja mam znajomego, który robi wódkę z białych winogron. Nie bimber czy winiacze itp. tylko WÓDKĘ. Ma ponad 60% a wchodzi jak woda i nie ma mowy o zdychaniu na drugi dzień.

cube69
2014-12-03 20:44:23
Ocena: 3(glosow:3)-+
Zawiera siarczyny bo nimi się dezynfekuje naczynia, również można dodawać do moszczu winogronowego..a jaja, nimi klaruje się wino..ale to trzeba wiedzieć, więc..zero wiochy..czyste winiarstwo i tyle..

afdhmm
2014-12-03 20:22:28
Ocena: 1(glosow:1)-+
Chyba szczyny.

ichbla
2014-12-03 20:06:16
Ocena: -1(glosow:1)-+
Siarczyny dodawane są praktycznie do każdego wina marketowego- jako konserwant, a zasadniczo związek zabijający drożdże i klarujący wina produkowane przemysłowo.

cebulak666
2014-12-03 19:14:35
Ocena: 0(glosow:0)-+
jaja beda po kilku..

rafalwiocha
2014-12-03 18:07:27
Ocena: 1(glosow:1)-+
Nie masz wina nad węgrzyna... ;)

TempyCh
2014-12-03 18:18:15
Ocena: 1(glosow:1)-+
Nie masz pijaka nad Polaka.

sebek4x4
2014-12-03 20:58:29
Ocena: 0(glosow:0)-+
ni ma ch.u.j.a we wsi

TakaSeJa
2014-12-04 01:18:28
Ocena: 1(glosow:1)-+
i nie ma dymu bez ognia i róży bez kolców. Nie ma cwaniaka nad Warszawiaka i ... brakło pomysłów

Drago33
2014-12-05 12:50:06
Ocena: 0(glosow:0)-+
Nie ma ..uja dla Marioli , gdy Mariola się pie...oli !! hihi

szatanoslaw
2014-12-03 16:58:50
Ocena: 3(glosow:3)-+
Związki siarki to naturalne produkty fermentacji owoców, szczególnie dużo powstaje ich przy fermentacji jabłek i co? NIC

magik_88r
2014-12-03 15:41:25
Ocena: 7(glosow:7)-+
autor to kretyn, nie mający pojęcia o produkcji i dojrzewaniu win... białkiem jaj klaruje się niektóre wina a siarczyny dodaje sie do kazdego wina, ktore kupujemy w markecie a nie w winiarni bądz specjalistycznym sklepie z winami, gdzie zachowane są odpowiednie warunki.

Lukasz_wa
2014-12-03 14:25:40
Ocena: 0(glosow:0)-+
Ale jaja ;)

C2ShadowMan
2014-12-03 14:03:46
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez użytkownika

Zubkownik
2014-12-03 13:30:51
Ocena: 2(glosow:2)-+
Siarczyny nawet jeżeli tego nie podają na etykiecie dodają do praktycznie wszystkich winek które zalegają na półkach sklepowych. Wino bez tego dodatku musi leżakować w stałej niskiej temperaturze a w marketach raczej to nie możliwe. Chcecie dobre i zdrowe winko kupujcie bezpośrednio u producenta- warto bo smak nieporównywalny do sklepowych sikaczy

Heydrich
2014-12-03 13:27:22
Ocena: -1(glosow:3)-+
napił bym się .

Nash
2014-12-03 13:09:47
Ocena: 0(glosow:0)-+
Czyli jak facet wypije to wino to ma jaja więcej niż dwa;)

ChwalaSzatanowi
2014-12-03 12:28:05
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

anemik123
2014-12-03 12:13:34
Ocena: 2(glosow:2)-+
Najlepsze wino to było patykiem pisane

Heydrich
2014-12-03 13:24:32
Ocena: -2(glosow:2)-+
mówisz o jabolu , fruktowin , amanda czy kaskada , lata 90

anemik123
2014-12-03 14:06:49
Ocena: 1(glosow:1)-+
Patykiem pisane z osmolic jeszcze było nadwiślańskie w ogóle takie wykwintne trunki z dolnej półki

martenscool
2014-12-03 12:07:47
Ocena: 3(glosow:3)-+
Siarczyny a nie siarczany. Ucz się czytać gimbazo...

wiosenka0
2014-12-03 11:40:49
Ocena: 0(glosow:2)-+
Mnie najbardziej spodobał się opis - doskonałe z pieczoną jagnięciną. Już widzę jak "wujek Stachu" piecze jagnięcinę żeby rozkoszować się w pełni aromatem tego wina ;)

szaman35
2014-12-03 11:39:04
Ocena: 6(glosow:6)-+
komentarz usunięty przez moderatora

Urszula86
2014-12-03 11:19:45
Ocena: 1(glosow:1)-+
Nauczcie sie w koncu - NAPRAWDE (razem piszemy) - NA PEWNO (oddzielnie piszemy)

patrolek
2014-12-03 11:19:34
Ocena: 7(glosow:7)-+
Pirosiarczyn służy do zabijania drożdży, jaja mogą być stosowane do klarowania. Nic nadzwyczajnego tam nie ma, normalka. Jeśli ktoś chce napić się wina bez tych dodatków, musi zrobić sobie samemu

Marmur87
2014-12-03 11:13:53
Ocena: -1(glosow:3)-+
Siarczyny to akurat norma, ale te jaja są zastanawiające...

sambakicikici
2014-12-03 11:07:43
Ocena: 0(glosow:4)-+
To kup sobie 20-letnie wino francuskie za parę tysięcy. Tam nie będzie siarczynów i jaj.

michalng
2014-12-03 13:06:04
Ocena: 2(glosow:4)-+
Siarczyny będą. Może nie być informacji na etykiecie ba tą trzeba umieszczać od 2005 roku ale same siarczyny będą.

Drago33
2014-12-03 11:06:41
Ocena: -2(glosow:2)-+
Co by nie było polecam WINA WŁASNEJ ROBOTY !! Tylko od Was wtedy zależeć będzie ile czego dodacie ;-) jako POLAK mieszkający w POLSCE preferuje słodkie ( lub pół słodke )wina własnej roboty , a najlepiej MIODY PITNE NAJLEPSZE DO POLSKIEGO PODNIEBIENIA ZIMOWĄ PORĄ !!! ;-) Ps.; nawet najlepsze Francuskie wina mają często więcej siarki i tego typu chemii niż Polski tzw. mózgojeby i bolibrzuchy ! Ale to tak dla ciekawych .

dzamall
2014-12-03 11:01:10
Ocena: -1(glosow:1)-+
prawdziwe tescowe jaja ha ha ha

prezi
2014-12-03 10:37:39
Ocena: -3(glosow:5)-+
Miało być siarczyny, siarczany napisałem przez pomyłkę, ale nie o to tu chodzi. Chodzi o jaja, po co ktoś je dodał do wina??? :-) A wina nie kupowałem, bo nie pijam wytrawnego, jedynie zainteresowała mnie etykieta.

Kutnapletess
2014-12-03 10:42:23
Ocena: 1(glosow:1)-+
To już wiesz, po co.

kontroler
2014-12-03 11:20:20
Ocena: -1(glosow:1)-+
Przepraszam, że się tak uniosłam:)

kornobis
2014-12-03 11:48:08
Ocena: 0(glosow:0)-+
nie pijasz wytrawnego… ??? to juz chyba starczy za komentarz Twoich predyspozycji do komentowania czegokolwiek dotyczącego wina…

karambalee
2014-12-03 12:15:37
Ocena: 0(glosow:2)-+
Zanim zaczniesz się z czegoś wyśmiewać przeczytaj książkę albo znajdź w Internecie skoro nie posiadasz wiedzy.Wiocha dla ciebie Prezi.

Kutnapletess
2014-12-03 10:35:18
Ocena: 4(glosow:4)-+
Skład wina jest jak najbardziej ok i nie ma nic wspólnego z jego jakością. Właściwie wszystkie wina się siarkuje w celu konserwacji. Natomiast dodatek białka jaja kurzego, to sposób klarowania wina. Oba te zabiegi stosuje się nawet w drogich winach. Żadnej wiochy tu nie ma.

gibbonx
2014-12-03 10:58:53
Ocena: 2(glosow:2)-+
Masz całkowitą rację, białko używane jest do klarowania wina, tyle że po usunięciu osadu ilość białka jest bardzo niewielka ale producent ma obowiązek o tym poinformować.

gaal
2014-12-03 10:30:25
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

grechu
2014-12-03 10:17:54
Ocena: 3(glosow:3)-+
komentarz usunięty przez moderatora

deathmind
2014-12-03 09:54:55
Ocena: 0(glosow:0)-+
Zawsze czytam skład alkoholu (bo lubię) i nigdy nie zdarzyło mi się nawet wziąć do ręki czegoś takiego. Obstawiam, że autor szukał ekonomicznego wina za mniej niż 10 zł i ma żal do świata, że to nie Chateu z winiarni Rotschildów. Nie chodzi o przesadzanie z kwotami, ale no sorry...jeżeli za 0,5 wódy buli się około 30 zł to alkohol, który leżakował co najmniej 1-2 lata wypadałoby zapłacić też coś koło tego. Dla przykładu wina z Ameryki Pd (Chilijskie, Argentyńskie itp.) są bardzo tanie i można już za dwadzieścia parę zł kupić sensowny trunek.

GanGstaRR
2014-12-03 10:05:46
Ocena: 0(glosow:0)-+
A co ma w tym przypadku % do rzeczy, 13% jest optymalne (srednie), gorzej jakby bylo mniej. Natomiast zgodze sie, ze dobre wino kosztuje co najmniej 25- 30 zl. Bywa tez tak, ze te za 30pln sa lepsze niz te drozsze.. Polecam wina z RPA oraz oklepane ale dobre Gruzinskie.

picnawode38
2014-12-03 09:51:21
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez moderatora

david.brian.35175
2014-12-01 08:14:40
Ocena: -2(glosow:4)-+
A my tu mamy na forum milosnika takich winek. Chodzi oczywiscie o FERDALA. Moze ferdus sie wypowiesz w temacie? Ocenisz, doradzisz... :)))

jurek1102
2014-12-01 08:21:07
Ocena: -2(glosow:2)-+
Ferdziu do pieczonej jagnięciny pija mocniejsze trunki :)

david.brian.35175
2014-12-01 08:25:00
Ocena: 1(glosow:1)-+
Znaczy sie woli wiecej "siarczyn"?

jurek1102
2014-12-01 08:27:39
Ocena: -1(glosow:1)-+
Więcej zapachu jajek :)

kontroler
2014-12-01 11:27:10
Ocena: 1(glosow:3)-+
To się odmienia siarczynów:)

faille
2014-12-01 07:44:06
Ocena: 0(glosow:4)-+
...a co ty byś chciał kupić za 9.99 Zł ? Prawdziwe wino ??? to ty chyba kretynem jesteś !

kontroler
2014-12-01 03:36:00
Ocena: 20(glosow:28)-+
A Ty baranie autorze nawet nie potrafisz dobrze przeczytac. Siarczyny i siarczany to dwie rozne rzeczy.

Bebok_69
2014-12-01 19:56:19
Ocena: 0(glosow:0)-+
Z tego co mi wiadomo to śladowe ilości siarczynów są efektem przemysłowego mycia butelek na wina.

kontroler
2014-12-01 20:05:21
Ocena: 1(glosow:3)-+
Owszem gdzieś Ci dobrze dzwoni. Dwutlenek siarki jest do tego stosowany. Co nie zmienia faktu, że siarczyny i siarczany to sole dwóch różnych kwasów.

zaqqazzz
2014-12-03 19:54:46
Ocena: 0(glosow:0)-+
siarczyny - stara nazwa siarczanów(IV); nazwa ta zachowała się chyba tylko w przemyśle. Wszystkie sole tlenowych kwasów siarkowych to siarczany, tylko trzeba sprecyzować czy (IV) czy (VI).

kontroler
2014-12-04 00:57:31
Ocena: -1(glosow:1)-+
Serce mi się raduję.:) Są jeszcze ludzie, którzy mają taką wiedzę. Ja nie chciałam zagłębiać się w szczegóły bo i tak większość nie zrozumie.

wiochmen1771
2014-11-30 23:59:34
Ocena: 1(glosow:1)-+
"Siarczyny", a nie "siarczany" !
Absurdy polecane przez Wiocha.pl
  •  Kiedy domagasz się myślenia u rolnika...
  •  Taka informacja zawarta jest w raporcie NIK:
  •  Bolesna prawda
  •  Eliza Michalik, jeńców nie bierze.
główna
Dodano: 14.08.2018, 12:41:42   przez: cooler100
 Oceń:  Zagłosuj na TAK!   Zagłosuj na NIE!  | Ocena: 30Skomentuj (69) | Zgłoś nadużycie

kawusia facebook hopaj

Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.


.: Kontakt z nami :.

.: Regulamin strony :.

FIREFOX:0