Ukryj komentarze(42)Dodaj komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować
Najwyżej oceniony komentarz:pokaż
Szyderca
kamyyczek
2014-08-04 11:10:48
Ocena: 17(glosow:27)-+
Sądząc po komentarzach , to widzę ,że nikt nie słyszał o salmonelli. Przykre , ale przybywa nam różnych ćmolów...
batonil
2014-08-06 02:20:21
Ocena: 0(glosow:0)-+
Trochę zbyt ogólne te oświadczenie. Nie wiadomo czy chodzi o salmonelle czy np o pasozyty w surowym mięsie. W niektorych krajach trzeba podpisac papier zamawiając bardzo ostre potrawy ale wtedy każdy wie że chodzi konkretnie o np sos z piri piri. Tatar w tej restauracji to taka troche mina ja bym na pewno nie ryzykował.
faille
2014-08-04 21:57:56
Ocena: 0(glosow:6)-+
Można podać tatar wołowy bez żółtka jajka, np. z oliwą, ogórkiem kiszonym, grzybami marynowanymi, szprotką i cebulą.....sprawa salomonelli jest prosto rozwiązana.....żółtko powinno być podawane na wyraźne życzenie klienta, oddzielnie , w odpowiednim "kieliszku"...tak już było 25 lat temu jak pracowałem w rest. Fukier na Rynku Starego Miasta
geniuszczura
2014-08-04 20:51:05
Ocena: -1(glosow:3)-+
komentarz usunięty przez użytkownika
magicznamagda
2014-08-04 19:34:06
Ocena: 0(glosow:0)-+
wiocha jak sk syn! w tylu restauracjach serwujących tatar byłam i pierwsze widzę.salmonella..to może wszystkie cukiernie należałoby pozamykać bo skoro istnieje ryzyko zatrucia to zwyczajnie nie należałoby podawać takich produktów,ewentualnie podaje się mięso lub jaja nieświeże nie wiadomo skąd i nieodpowiednio przechowywane.totalney nonsens!
turkus85
2014-08-04 18:06:41
Ocena: 0(glosow:0)-+
Nie wiem jakie temperatury panowały w Sopocie w tym czasie, ale jeśli było tak jak na Śl. czyli upał i duchota to i jajka i mięso mogą się zepsuć błyskawicznie (choć a tatarze pewnie jest sól więc nie powinno być tak źle tak samo w rybnym tatarze). W każdym razie nie polecam jadania takich rzeczy na mieście, tak samo jak bitej śmietany własnie w taki upał. Ze względu na salmonellę ale i z powodu tego iż można po tym parę ładnych godzin spędzić na kibelku(po zatruciu rybką nawet więcej niż kilka godzin).Gdyby ktoś mi kazał takie coś podpisać to wyszłabym z tego lokalu i tyle.
fiocha.pl
2014-08-04 16:33:13
Ocena: 6(glosow:10)-+
Śmiać się z Ciebie czy płakać? Co w tatarze chcesz wysmażać? jak to danie z surowego mięsa pierwszej jakości/świeżości. Zagrożeniem jest zatrucie salmonellą, mogącą występować w surowym żółtku, które podaje się do tatara. Kolor włosów na avatarze mówi wszystko :)
leszkowaty
2014-08-04 14:45:13
Ocena: 0(glosow:0)-+
komentarz usunięty przez użytkownika
StachTraktorzysta
2014-08-04 14:07:23
Ocena: 0(glosow:4)-+
Flora bakteryjna w jelitach jest zależna od tego co jemy. Dlatego różni ludzie różnie reagują na dane potrawy. Np. Masajowie mają w swojej tradycji zjeść krowę na surowo w kilku mężczyzn w czasie tygodnia. jedzą wtedy samo mięso i nic poza tym. Każdy europejczyk nie dożyłby do końca tygodnia. A inny przykład. Ja lubię czereśnie i w sezonie potrafię zjeść ich 2 do 3 kg dziennie. wtedy nie jem już prawie nic innego, bo mi się nie zmieści. Ale moi znajomi z Norwegii mogą zjeść maksymalnie pól kg. A i tak ich brzuchy bolały. Bo czereśni na co dzień nie jedzą, Bo są u nich za drogie.
dryga4ever
2014-08-04 15:23:08
Ocena: 4(glosow:4)-+
Taki absurd właśnie wystąpił przez sanepid .Nie chodzi tu o podanie tatara tylko o to surowe jajko które może być tylko wyparzone lub naświetlone niestety to nie zabije bakterii w samym jajku tylko te na skorupce.W prawie każdej knajpie do tatara od pewnego czasu nie chcą dawać jajka bo się boją sanepidu który tego zakazał.To pismo to wyjście na przeciw klientowi dla którego jak zresztą dla większości polaków tatar bez jajka jest nie do przyjęcia.Kiedyś do tatara zamawiało się obowiązkowo setę gorzały i po bakteriach:).
dryga4ever
2014-08-04 16:02:06
Ocena: 1(glosow:1)-+
znaczy nie tyle co zakazał co kładzie ogromny nacisk podczas kontroli w restauracjach wszystkie produkty na surowych jajach np .kremowe torty muszą mieć pobierane próbki które są przechowywane w specjalnych lodówkach są datowane i chowane w pojemniczki dla babek z sanepidu w razie jak ktoś się posra to wtedy dochodzą po czym .Kelner nigdy nie wie kiedy zjesz tego tatara np po dwóch godzinach zalegania na stole może być już nie jadalny a w czasie podania był świeżutki.Restauracja to nie buda z hotdogami ludzie trochę czasu tam spędzają np w interesach i 5 godzin biesiadują przy stole.
kermitzaba87
2014-08-04 10:27:14
Ocena: -5(glosow:11)-+
To można założyć że mają stare mięso - wyszedłbym w momencie. Chyba mają konsumentów za kretynów.
kermitzaba87
2014-08-04 11:07:05
Ocena: -4(glosow:4)-+
jeżeli przychodzisz do szewca, i on da Ci oświadczenie do podpisania, że w procesie naprawy jego buty mogą zostać zniszczone to co zrobisz? Chyba można wtedy podejrzewać ze jest partaczem?
ChwalaSzatanowi
2014-08-04 11:36:39
Ocena: 3(glosow:5)-+
Chodzi o jajko nie mieso. Podawanie surowych jajek zawsze jest ryzykowne. Nie ma to nic wspolnego ze swiezoscia.
kermitzaba87
2014-08-04 12:57:26
Ocena: -6(glosow:6)-+
Eh nie będę się kłócił ze "znaFcami"
ChwalaSzatanowi
2014-08-04 13:21:32
Ocena: 3(glosow:9)-+
Widocznie w dupie byles i gowno widziales. Podawanie surowych jaj w wielu krajach m.in. w USA jest bardzo kontrowersyjne. Sheraton to olbrzymia siec hoteli, wiec musza sie liczyc z ryzkiem. Gdy masz miliony klientow do obsluzenia to nawet malo prawdopodobne sytuacje staja sie zagrozeniem. Nikt nie chce spraw sadowych. Z tego samego powodu podaje sie identyczny dokument w przypadku ekstremalnie ostrych dan.
outsiderjack
2014-08-01 10:17:20
Ocena: 1(glosow:13)-+
Jednak wiocha.... Po świeżym tatarze z jajkiem nic nie powinno dolegać konsumentowi... No chyba, że obawiają się jakości pracy własnych kucharzy. W końcu tatar to nie ryba fugu. Po sheratonowskiej restauracji spodziewałbym się więcej klasy wobec klienta.
perun12345
2014-08-04 10:06:35
Ocena: -2(glosow:4)-+
Tylko, że niektórzy mają problemy gastryczne po spożyciu czegoś surowego.
ChwalaSzatanowi
2014-08-04 10:21:14
Ocena: 1(glosow:7)-+
Nawet swieze produkty moga spowodowac zatrucie salmonella. Moim zdaniem to dobrze swiadczy o restauracji bo uzywaja tradycyjnych produktow zamiast bezpiecznych zamiennikow. Zawsze musza miec jakies zabezpieczenie od strony prawnej.
figusia2007
2014-08-04 12:09:28
Ocena: 0(glosow:2)-+
by pozbyć się salmonelli parzy się surowe jajka by pozbyć się tego świństwa więc proszę nie pieprzyć o salmonelli :)
ChwalaSzatanowi
2014-08-04 13:22:32
Ocena: 0(glosow:2)-+
Salmonella moze wystepowac takze wewnatrz jajka.
główna
Wszystkie absurdy w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Jeżeli uważasz, że któreś zdjęcie wykorzystano bez twojej zgody to możesz skorzystać z linku "Zgłoś nadużycie" który znajduje się pod każdym zdjęciem.
.: Kontakt z nami :.
.: Regulamin strony :.
FIREFOX:0